کی از اهداف بسیار مهمی که در کاردرمانی ذهنی به آن توجه می شود، مقابله با چالش های روزمره ای است که از بیماری های روحی و روانی افراد ناشی می شود. کاردرمانی ذهنی با یافتن زمینه های مشکل در فرد آغاز می گردد.
پس از آن فعالیت های توانبخشی بر اساس آن موارد برنامه ریزی می شوند. گاهی اوقات شاهد شباهت هایی در بین نقش کاردرمانی ذهنی و کاردرمانی جسمی هستیم اما در واقع تنظیم سلامت رفتاری و روانی افراد از جهت عملکرد شاهد تفاوت های بسیاری هستیم. شاید بتوان گفت نتیجه توانبخشی جسمی بسیار سریع تر از توانبخشی ذهنی نمایان می شود.
آموزش کاردرمانگر نیازمند رویکردهای کلی و مناسب برای کار در محیط های بهداشت روان است. کاردرمانگرها علاوه بر آموزش دیدن در حوزه سلامت جسمی ، در موارد زیرنیز آموزش می بینند:
- ارزیابی شناختی
- استراتژی های حسی
- اتحاد درمانی
- فرایند گروهی
- مشارکت در فعالیتهای یادگیری روزانه (ADL)
- مهارتهای اجتماعی - عاطفی
- New item
- New item
- New item
- New item
- New item
- New item
- New item
- New item
- New item
همانند سایربخش های کاردرمانی ، هدف اصلی کاردرمانی ذهنی کمک به افراد در مشارکت هرچه بیشتر در فعالیتهای روزمره است.
با آگاهی یافتن از اهداف کاردرمانی ذهنی به راحتی میتوان تعیین کرد که چه کسانی میتوانند از خدمات آن استفاده کنند. همچنین در صورت استفاده از خدمات آن از روندهای کاری و کارهایی که برای مراجع باید انجام شود به خوبی آگاه خواهیم شد. مهمترین هدفی که در کاردرمانی دنبال میشود افزایش استقلال فرد و بهبود کیفیت زندگی وی میباشد که اهداف کاردرمانی ذهنی هم در همین قالب قابل توضیح و بررسی میباشد:
- افزایش توجه و تمرکز،
- تقویت حافظه،
- آموزش مهارتهای روزمره زندگی،
- بهبود مشکلات حسی،
- بهبود body image،
- بهبود body schema و body awareness،
- آموزش مهارتهای اجتماعی،
- افزایش تحمل کاری،
- افزایش اعتماد بهنفس،
- رفع اختلالات یادگیری،
- دستور پذیری،
- آموزش مهارت حل مسئله،
- تقویت حس عمقی،
- افزایش هماهنگی بین چشم و دست
هر کدام از این مهارتها پایه و زیربنای رفتارها و تواناییهای اساسی زندگی هستند که به فرد کمک میکنند که فعالیتهای روزمره زندگی خود را به راحتی انجام دهند. در نتیجه افرادی که در این مهارتها با نقص روبرو باشند نمیتوانند بسیاری از فعالیتهای خود را انجام دهند. همین موضوع باعث میشود که استقلال خود را از دست داده و کیفیت زندگی آنها کاهش یابد.
دکتر قدمگاهی به همراه دکتر جهانی در کلینیک توانبخشی توانش در تهران و کلینیک پایا در پاسداران و کلینیک نورو فیدبک ذهن برنده خدماتی از جمله مرکز کاردرمانی ذهنی و کاردمانی جسمی و گفتار درمانی و خدمات مشاورره و روانشناسی و کلیه خدمات این حوزه توانبخشی با تعرفه هایی پایین تر از نرخ مصوب نظام پزشکی انجام میشود
- New item
- New item
- New item
- New item
- New item
- New item
- New item
- New item
- New item
کاردرمانی ذهنی به کودکان با اختلال یادگیری، به بهبود مهارتهای مرتبط با خواندن، نوشتن، و حل مسائل کمک میکند. این خدمات شامل تمرینات شناختی برای تقویت حافظه، تمرکز، و سازماندهی اطلاعات میشود تا کودک بتواند به صورت مؤثرتری در فرآیند یادگیری مشارکت کند.
حال که با اهداف و رویکردهای مورد استفاده در کاردرمانی آشنا شدیم لازم است تا مراحل و فرآیندهای آن را هم مرور کنیم تا بدانیم در صورت نیاز باید چه انتظاراتی از کاردرمانگران داشته باشیم:
ارزیابی
پس از ارجاع فرد به کاردرمانی ذهنی که معمولا از جانب روانپزشک، روانشناس یا گفتاردرمانگر صورت میگیرد، فرآیند ارزیابی شروع خواهد شد. ارزیابی با هدف پیدا کردن زمینههایی که فرد در آن ها مشکل دارد، انجام خواهد شد. ارزیابی مهمترین بخش درمان است چون در صورتی که ارزیابی دقیق انجام نشود و مشکلات فرد مشخص نشود، نمیتوان اهداف و برنامه درمانی مشخصی را برای فرد تعیین کرد.
تعیین اهداف درمانی
پس از انجام ارزیابی لازم است کاردرمانگر اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای کودک تعیین کند. برای مثال ممکن است درمانگر هدف درمان را تقویت حافظه به صورتی که فرد بعد از 8 جلسه بتواند 5 کلمه مختلف را به خاطر بسپارد بیان کند. اهداف باید با توجه به مشکلات فرد و همچنین در نظر گرفتن نگرانیهای خانواده و خود فرد تعیین شود.
اجرا برنامه درمانی
جلسات کاردرمانی ذهنی به صورت دو یا سه جلسه در هفته اجرا میشوند. در صورتی که مشکلات فرد حاد نباشد دو جلسه کافی خواهد بود. در مورد تعداد جلسات به کاردرمانگر اعتماد کنید و سعی کنید نهایت همکاری را با تیم درمان داشته باشید.
تمرین در خانه
خانواده نقشی محوری در درمان بیماران ذهنی دارد. به صورتی که به قطعیت میتوان گفت جلسات درمانی در کلینیک هر چند لازم و ضروری هستند، اما به هیچ وجه کافی نیستند و لازم است تمرینات در خانه هم انجام شود. بسته به تشخیص درمانگر ممکن است تمرینات کلینیک در خانه تکرار شود یا برای برای خانه هم تمرینات جداگانه تجویز شود. هر چه در خانه تمرینات بیشتری انجام شود، پیشرفت کودک بیشتر بوده و راحتتر میتواند مفاهیم آموخته شده را در محیط خانه و سایر مکانها اجرا نماید.