اختلال نقص توجه و بیش فعالی یک اختلال نوروبیولوژیکی است که الگوهای نقص توجه، بیش فعالی و/یا تکانشگری را به همراه دارد و با اختلالات یادگیری همراه است.
هیچ عامل واحدی وجود ندارد که بتواند علت اختلال بیش فعالی را به طور کامل توضیح دهد، علل متعددی با این اختلال در ارتباط هستند. عوامل مرتبط با پیشرفت آن را میتوان در دستههای زیر گروه بندی کرد:
عوامل مهم بیش فعالی
ژنتیک
ژنتیک نقش مهمی در پیشرفت اختلال بیش فعالی دارد. مطالعات انجام شده با دوقلوها، خانوادهها و کودکان انتخاب شده نشان میدهد که اگر در بستگان نزدیک افرادی باشند که از این اختلال رنج میبرند، احتمال بروز این اختلال در این افراد بیشتر از افرادی است که سابقه خانوادگی ندارند.
توانبخشی کودکان بیش فعال از جمله تخصص های دکتر قدمگاهی میباشد.
انتقال دهندههای عصبی
انتقال دهندههای عصبی مولکولهای زیستی هستند که امکان انتقال اطلاعات از یک نورون به نورون دیگر، توسط سیناپسها را فراهم میکنند. از تمام انتقال دهندههای عصبی یافت شده در مغز، دوپامین بیشتر مربوط به اختلال بیش فعالی است. دوپامین در این افراد به صورت ناهماهنگ ترشح میشود و باعث عملکرد شناختی و اجرایی ضعیف در مغز آنها میشود.
عوامل روانی اجتماعی
اختلال بیش فعالی با متغیرهای نامطلوب مختلفی مانند استرس، اضطراب مادر، اختلافات زناشویی، قطع ارتباط عاطفی، انتقاد والدین نسبت به کودک، فرزندپروری ناکافی، اختلالات آسیب شناختی والدین و غیره همراه بوده است.
شما عزیزان میتوانید برای مراجعه به کلینیک توانبخشی کودکان بیش فعال با ما تماس حاصل فرمایید.
نقش خانواده و مدرسه در بیش فعالی
مداخلات خانوادگی برای کمک به رفع و حل تعارضات همه اعضای خانواده در محیط خانواده است، به ویژه برای والدینی که بارها از کوره در میروند و احساس گناه میکنند. هدف اصلی این است که به آنها راهنمای تعلیم و تربیت و تغییر رفتار کافی در رابطه با فرزندان داده شود، بدون اینکه آنها احساس کنند که “خاص” هستند یا با بقیه فرق دارند و از قبل قضاوت شوند.
هنگام پرداختن به اختلال بیش فعالی، مداخلات آموزشی نیز برای بهبود عملکرد در مدرسه بسیار مهم است که به دلیل مشکلات موجود در عملکردهای اجرایی، تواناییهای شناختی و مشکلات رفتاری، معمولاً بسیار کم دیده میشود. آگاهی و آموزش معلمان در موارد احتمالی بیش فعالی، و همچنین ایجاد راهکارها و دستورالعملهای عملی، امکان انجام هماهنگی درسی را فراهم میکند که یادگیری را آسان کرده و نتایج را در سطح علمی بهبود میبخشد.
نشانه های بیش فعالی
- دست و پاهای بیقرار دارند و روی صندلی خود میلولند.
- صندلی خود را در کلاس ترک میکنند در حالی که انتظار میرود بنشینند.
- در شرایط نامناسب در حال صعود هستند
- در بی سر و صدا بازی کردن و مشارکت در فعالیتهای تفریحی مشکل دارند
- زیاد حرف میزنند.
کلینیک دکتر قدمگاهی یکی از برترین مرکز توانبخشی کودکان بیش فعال است . برای دریافت اطلاعات بیشتر و درخواست نوبت با ما تماس حاصل فرمایید.